maandag 28 juli 2014

Morgenster. Tragopogon, uit de composietenfamilie

Ik had vorig jaar ook al een blog over deze plant, maar ik kwam hem weer tegen en het blijft mooi.
Paarse morgenstern: ook wel haverwortel, armeluisasperge of witte schorseneer, oesterplant, boksbaard of keukenmeidenverdriet genoemd. Behoort tot de composietfamilie Asteraceae. In de oudheid werd dit als groente gebruikt. 
De gele morgenster: deze bloemen hebben een stevige penwortel en melksap. De bladeren zijn lang en smal. Net als bij de paardenbloem groeien de zaden in een pluizenbol, zodat de wind de zaden kan verspreiden. 
zo dus

best groot, zo'n pluizenbol
de paarse en gele naast elkaar, als pluizenbol dan




Bedankt voor je bezoek en je eventuele reacties.

woensdag 23 juli 2014

Spaanse Kastelen.

Ook in Spanje zijn er veel kastelen, veel zijn gerestaureerd en in hun prachtige omvang te bezichtigen. Onderstaande kastelen zijn o.a. in de provincies Alicante, Murcia en Albacete te vinden.
 Kasteel te Almansa (Albacete) 
 Atalaya kasteel te Villena (Alicante)
 Atalaya kasteel te Villena.
 Onder dit kasteel woonden vroeger de arbeiders.
 Kasteel Castalla (Alicante) 
 Kasteel Sax (Alicante)
Kasteel Mula (Murcia)
Kasteel Santa Barbara te Alicante.
Kasteel bij Lorca (Murcia)

vrijdag 18 juli 2014

Amandelbomen.

 Heden hebben we de eerste amandelen  geplukt, liggen nu in de zon te drogen. We verwachten totaal ca. 15 kg amandelen. Vanaf nu tot eind augustus wordt er in Zuid Spanje ca. 51.000 ton amandelen geoogst. Doel is voor een groot deel als borrelnootje met een beetje zeezout, en als basis voor het bekende Spaanse Turon. (Een spaanse zoetigheid die meestal rond de kerst verkocht wordt, gemaakt o.a. met honing suiker amandelen of andere noten en eiwit) De grote droogte van 2014 zal grote invloed hebben op de uiteindelijk oogsthoeveelheid. De bomen hebben vaak een hele donkere stam, soms een beetje gedraaid, soms met nieuwe uitlopers op doorgezaagde oude slecht dragende bomen.







 Zwakke en of oude bomen hebben zwaar te lijden onder de droogte.....





maandag 14 juli 2014

Tafel druiven uit de Vinalopo, Spanje.

 Tafel druiven 2014 Provincie Alicante. Vanaf 1 juli worden de druiventrossen in de Vinalopo wederom ingepakt in speciale zakjes die van onderen open blijven. De zakjes zorgen voor o.a. een vertraging van het rijping proces, vermindering van schade door insecten en vogels. Binnen een  twee tot vier weken zijn alle trossen beschermd. Wij waren al 4 uur bezig voor onze 20 struiken.......je zal een veld vol hebben!!!




Gereed!!

Dank voor je bezoek en eventuele reactie.

donderdag 10 juli 2014

Bloemen Sierra Mariola

Deze week waren wij in de Sierra Mariola voor een wandeling, niet verwacht was het toch een pittige wandeling met grote hoogte verschillen. Veel bloemen, vlinders en andere insecten.












zondag 6 juli 2014

Vlinders en andere insecten Sierra Mariola.

Vlinders vlinders en vlinders...zoveel bij elkaar nog niet eerder gezien. Helaas door de wind en andere factoren (ik moet het nog leren.....) zijn ze niet perfect. Maar toch leuk om een indruk te krijgen.

Spaans oranje zandoogje (Pyronia bathseba)

 Mierenbol....ik hoor ze roepen ......".ik ben de weg kwijt!"

Spaans Dambordje, is een dagvlinder uit de familie van de Nymphalidae, de vossen, de parelmoervlinders en weerschijnvlinders. De voorvleugellengte bedraagt bijna 3 cm. Er waren honderden van deze vlinders die rondvlogen, in de bossen bleven ze niet stil zitten maar toen we bij de distels kwamen was het een lust voor het oog.  



Deze mot heeft een rode onderkant van zijn vleugels en het rood schijnt op de doorzichtig stippen door. Het is een kleine sint-jansvlinder (Zygaena viviae), een dagactieve nachtvlinder. Niet te verwarren met Zygaena lavandulae de rijke tak van de familie met een witte bontkraag.
Het bleef druk....
 Opzij opzij opzij ik moet er ook bij....
 Tel de vlinders........

 moeder en kind........
Mogelijk is dit een motvlinder (Geometridae/familie Spanners)?