maandag 20 augustus 2018

Meerkoet of waterhoen.....

Iedereen die wel eens door een parkje met een vijver loopt (of een andere soort water) kent ze wel die zwarte vogels met een witte of rode stip op de snavel. Vaak komt dan de twijfel; is dat nou een waterhoentje of een meerkoet....Ik heb het verschil geweten met een ezelsbruggetje.

Een meerkoet heeft de T van wit en een waterhoen heeft de R van rood...maar een meerkoet heeft ook de R van rood en de waterhoen heeft ook een T van wit...dat helpt dus niet echt...

De meerkoet en het waterhoentje worden vaak met elkaar verward. Niet zo vreemd; het zijn beiden zwarte watervogels. Ze behoren beiden tot de familie Rallen (Rallidae).

Rallen, koeten en waterhoentjes (Rallidae) vormen een familie van vogels uit de orde kraanvogelachtigen (Gruiformes). Deze familie van omnivore moeras- en watervogels telt 131 soorten. Bleshoenders zijn forser gebouwd dan rallen, maar hebben een kleine kop en lange tenen. Ze onderscheiden zich van de rallen door een afwijkende voorhoofdplaat (de bles) De waterhoen (Gallinula chloropus) en de meerkoet (Fulica atra) zijn in Nederland en België zeer algemeen. De voorhoofdplaat is rood bij de waterhoen en wit bij de meerkoet.
Dus dit is een ......meerkoet. De waterhoen heeft dus een rode snavel en voorhoofdsplaat.
Dit is dan weer een Purperhoen.

Purperhoen half Albino( dit is dus een half albino.....om het makkelijk te maken) de witte snavel hoort rood te zijn.......


Als een zeer groot waterhoen, met lange rode poten, en normaal met een zware rode snavel en kopschild, glanzend blauw gevederte, witte onderstaartveren (als waterhoen).Verborgen levenswijze : door het riet sluipend, met wippend staartje, soms klauterend van stengel tot stengel. Zwemt zelden; roep : gegil als ven een waterral (scherper en luider). Maar dit hebben wij weer een hoen die we niet kunnen determineren..... het is een half albino....! (volgens een parkranger, de snavel hoort rood te zijn......????)




Bedankt voor je bezoek en je eventuele reactie.
Thanks for your visit and comment.
Gracias para tu visita



Geen opmerkingen:

Een reactie posten