woensdag 26 februari 2014

Amandelbloesem. Spanje

We hebben nog maar eens de amandelbomen gefotografeerd, je krijgt er geen genoeg van. Vele kleuren wit en rose, soms in een boom. Hier en daar is het dal helemaal gekleurd. Helaas scheen deze dag de zon niet maar toch hadden we af en toe prachtige luchten.










maandag 24 februari 2014

Agua, water, we hebben het allemaal nodig.......

Maar water zal ooit schaars worden.....! De vervuiling en de verspilling zal de wereld ooit een keer opbreken. Voor het onzinnige fracking wordt bijzonder veel water verspilt. Door overmatig gebruik aan pesticiden wordt het water vervuilt! Noord Spanje heeft genoeg water en Zuid Spanje te weinig.....Kunnen we dit ooit oplossen? Momenteel halen veel mensen nog water uit bronnen in de bergen, en uit die bronnen drinken ook de schapen en geiten zolang het nog kan.



vrijdag 21 februari 2014

Een goed glas wijn......

Wijn maken is een hele kunst. Wijnstokken vertroetelen is nog niet zo eenvoudig: eerst de wijnstokken planten; onkruid weghouden; opbinden van de ranken en zorgen dat er geen ziekten komen, anders is er weer een probleem. Dan het dieven van de bladeren en uiteindelijk plukken van de druiven, persen, laten gisten en afwachten.......soms wel jaren! Eindelijk hebben we dan misschien een heerlijk glas wijn. Maar de wijnboer begint weer opnieuw...... schoon houden van het land en de druivenplanten weer knippen. Dag in dag uit tot de wijnstokken weer gaan uitlopen. Ik heb echt respect voor de wijnboer gekregen, mij hoor je niet meer klagen over de prijs van een flesje wijn......
Nieuwe aanplant.
Veel werk wordt hier gedaan  door  o.a. oudere boeren die ook vaak nog in hele oude auto's rijden.



 Dan begint opnieuw het zware werk, knippen van de wijnstokken. 


De takken worden samengebonden en gebuikt voor verwarming of om de Paella te koken boven een vuurtje.


maandag 17 februari 2014

Motregen.

Vandaag hebben we motregen. Het komt niet vaak voor dat we regen hebben, maar nu is het zwaar bewolkt, de wolken drijven laag door het dal, de bergen zijn af en toe verdwenen  en de temperatuur is 11 graden. Mooi weer om een paar foto's te maken. Het leuke is dat door de hele fijne regen de druppels blijven liggen op de bladeren.












vrijdag 14 februari 2014

De dennenprocessierups. (De Thaumetopoea Pityocampa)

Hier in Zuid Spanje hebben we in het voorjaar veel last van processierupsen. De nesten worden gebouwd in dennenbomen, soms met velen in een boom en bestaan uiteindelijk uit tientallen rupsen die regelmatig achter elkaar aan op voedseljacht gaan. Zij veroorzaken grote schade aan de pijnboombossen. De rupsen zijn voor mens en dier gevaarlijk omdat ze hun netelharen kunnen afschieten die een zeer ernstige irritatie teweeg brengen. Dieren kunnen het in de mond krijgen en kunnen eraan sterven.


Raak de rupsen niet aan en blijf uit de buurt van de zijden cocons.

De rupsen eten de naalden uit de dennenboom en als ze op zijn  dan lopen ze naar de volgende boom. Zij verplaatsen zich neus tegen staart, in een lange rij en ze kunnen zeker een enkele meters lange rij vormen.

dinsdag 11 februari 2014

Amandelbloesem.

Amandelbloesem, overal waar we kijken in ons dal (en ook erbuiten) zien we de prachtige amandelbomen, met  vele verschillende kleuren van wit tot diep rose. De donkere stammen van de bomen met takken vol bloemen laat toch weer eens zien dat de natuur gewoonweg prachtig is. 



 Dit is de bloesem van perzikken in onze tuin (familie van de amandelboom)



 Nu maar hopen dat de bijen alle bloemen bestuiven......