woensdag 11 december 2013

Monasterio Santa Ana te Jumilla.

Oorsprong van het klooster Santa Ana (1573) vormde een bedevaartskapel, gewijd aan de Heilige Anna. De structuur is deels barok (17e/18e eeuw) maar heeft ook het sobere karakter van het klooster behouden. 
Het klooster bevindt zich op 6 km afstand van Jumilla, in een prachtig berglandschap; bekend om zijn vele wandelpaden, haar vele belangrijke historische plaatsen en uitgestrekte bossen met flora en fauna.
Het klooster herbergde tussen haar muren vele bekende Franciscanen, zoals San Pascual Bailon, Vader Salmeron, de Heilige Andres Ibernon en Pater Juan Mancebon. Belangrijke schrijvers zoals J. M. Ruiz Azorin en J.L.Castillo Puche hebben aan dit klooster teksten gewijd.  
Van grote historische en culturele waarde zijn de vele voorwerpen, die hier liefdevol door de monniken zijn verzameld en geconserveerd gedurende de afgelopen eeuwen, dankzij giften en donaties.  
Op de binnenplaats van het klooster bevinden zich 12 hokjes, waarin op tegels het verhaal over Jesus wordt verteld.Schilderijen (o.a. een uit de school van Goya), sculpturen, manuscripten, archeologische stukken, fossielen en handwerk kun je daar aantreffen.  

Fransiscanen hebben dit klooster, gelegen naast de bron Fuente de la Jarra, opgericht.
Onder de vele schilderijen die het klooster versieren, zijn 2 stukken waarschijnlijk toe te schrijven aan de meester van de Renaissance, Juan de Juanes (16e eeuw). 
Het altaarstuk, diverse malen gerestaureerd, stamt waarschijnlijk uit de 15e eeuw en is gemaakt door Cristobal Moya en toont Maria en haar kind Jesus. De aan een kolom gebonden Christus (door F. Salzillo) is eveneens een bekend beeld.

Rondom het klooster zijn allemaal kleine huisjes, meestal goed onderhouden, welke nog steeds bewoond worden. Vele wandelpaden leiden naar de omringende bergen met een prachtig uitzicht op het dal en de omgeving van Jumilla.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten