maandag 14 april 2014

Yuzu.

Yuzu, mislukte mandarijn-citroen, supervrucht of chef's choice?

We dachten dit jaar eindelijk onze eerste limoenen te hebben; toen de eerste groene vruchtjes na 5 jaar kwamen. Want we hadden er 2 geplant; en pas dit jaar voor het eerst vruchten. Lekker als afwisseling met de vele citroenen die we mogen oogsten! 
en toen werden ze oranje; de vrucht pelde als een mandarijn maar toen Nic in een stuk hapte ''zuur!'' leek het toch weer verhipte veel op een citroen. Met een rare bobbelige vorm. Rare vruchtjes dus.
Nu zijn ze geel en we gingen het toch maar eens googlen, want dit waren geen ''normale'' citroenen of limoenen. En ja hoor, deze te ruim in haar vel zittende vrucht blijkt een YUZU te zijn, een oorspronkelijk Chinees vruchtje, dat aansloeg in Japan (Citrus ichangensis x Citrus reticulata). De smaak is complexer dan van een citroen, en wordt met name door chef's in de keuken hoog gewaardeerd

Vers blijkt het nauwelijks te verkrijgen, wel als dure sap, als gevriesdroogd poeder of in mengsels. Nou, wij hebben het dus gewoon in onze tuin staan! Straks gaat het over de zalm, de kalkoenhaas; als sublieme dressing over een knapperige salade, in ijs en...en...en ....
Oh, Nic ziet sommige chef's al verlekkerd kijken; een VERSE yuzu vrucht! Nou, ik ben benieuwd wat de andere twee bomen, die ook al 5 jaar staan en nu bloeien, aan fruit geven: limoen, yuzu of nog iets anders spannends? Een aantal recepten met yuzu worden op Nic's website gezet. Te vervangen -( maar met net dat ietsje minder aan smaak en bouquet wat de yuzu zo bijzonder maakt, als we de topchef's mogen geloven)      - door citroen -