donderdag 25 september 2014

Flamingo's van Santa Pola.

Aan de kust tussen Santa Pola en Torrevieja (Costa Blanca) zijn er grote wetlands en zoutpannen, waar commercieel zout gewonnen wordt. Hier zijn erg veel vogels aanwezig, m.n flamingo's waarvan ik heden enkele foto's wil laten zien. Persoonlijk vind ik de foto's niet optimaal maar zodra ik een betere lens heb komen er nieuwe foto's.
Ook in Nederland worden flamingo’s gezien. Voor vogelaars is dat gesneden koek, niet-vogelaars zijn elk jaar weer verbaasd. Ook Vogelbescherming wordt er regelmatig over gebeld. Zo’n ‘tropische vogel’,  in het koude kikkerlandje? Hoe kan dat nou?
Jonge flamingo's worden geboren met een rozegrijs pluimen donskleed. De pluimen van een volwassen flamingo variëren van zeer licht roze tot rood. De kleur verkrijgen ze door bacteriën en bèta-caroteen dat ze uit hun voedsel halen. Een felgekleurde flamingo is wellicht gezonder dan een grijsachtige soortgenoot. Flamingo's in gevangenschap vormen hierop een uitzondering: vaak worden ze in gevangenschap rozegrijs door een tekort aan caroteen in hun voedsel. Tegenwoordig geven steeds meer dierentuinen een aangepast dieet waardoor de flamingo's hun natuurlijke kleur behouden.
Flamingo's hebben bijzonder lange poten en een bijzonder lange hals. Het zijn echte voedselspecialisten die met een bijzonder filtermechanisme in hun snavel klein voedsel uit het water weten te filteren. Zij leven veelal rond zoutmeren, waar zij vaak het rijk alleen hebben. Het voedsel van flamingo's verschilt van soort tot soort. Grotere flamingo's eten meestal kreeftachtigen, weekdieren en wormen terwijl de kleinere flamingo's vooral microscopisch kleine algen eten.


Dank voor je bezoek, je eventuele reactie wordt zeer gewaardeerd.