Deze blog is een verzameling van de diverse insecten die we dit jaar gezien hebben. Ook kan het zijn dat een enkel insect al eens eerder besproken is in een eerder blog.
Deze kever leeft van bloembladeren, wondsappen en vooral stuifmeel van diverse planten als meidoorn, zonnenbloemen, wilde roos, maar ook op fruit zoals perzikken, Opmerkelijk is dat deze soort vliegt terwijl de dekschilden op hun plaats blijven. De vleugels worden er als het ware onderuit getrokken door uitsparingen onder de randen. De larven leven in en van vermolmd hout en kunnen twee tot drie keer overwinteren. In Nederland en Belgie is de soort plaatselijk algemeen maar in sommige streken zeldzaam. Verder komt de gouden tor in grote delen van Europa en zeer veel in Spanje voor, met uitzondering van het noorden.
De groene stinkwants(Palomena prasina)
Wielwebspin.
Neushoornkever.
Niet de beste mogelijkheid gehad voor een perfecte foto maar deze unieke reuzenkever ca. 6 cm lang wilde ik toch laten zien.. Het was avond toen ik zag dat de kat met iets wilde gaan spelen en bij kunstlicht heb ik deze foto's gemaakt. Deze Oryctes nasicornis, neushoornkever is een mannetje. De ontwikkeling van larve tot kever duurt 3 tot 5 jaar en vervolgens leeft hij maar een paar weken met het doel een vrouwtje te vinden en zich voort te planten. Deze kever is de grootste soort die ook in Noord Europa voorkomt.
Een glimworm of gloeiworm (Lampyris noctiluca) is een kever, en kan net als de vuurvlieg licht geven doormiddel van Bioluminescentie. Iets wat je dus niet dagelijks tegenkomt. Het lichtje zit eigenlijk aan de onderzijde van het achterlijf dus zie je het niet altijd.
Roodgestreepte Oliekever.
Berberomeloe majalis of ook wel Blister beetle, is een keversoort uit de familie van de oliekevers (Meloidae). Niet dat ze hier rondwandelen en olie produceren (zou dat even handig zijn......) maar ze scheiden een vloeistof uit dat Cantharidine bevat; bij de mens veroorzaakt deze stof blaasjes op de huid. Blisters dus op z'n Engels. Geen super goede foto's maar met zo'n snelle wandelaar is het een kunst om hem te fotograferen.
Capnodis tenebrionis.
Een prachtig insect, onder aan de stam van de pruimenboom. Na enig gezoek blijkt het een Capnodis tenebrionis te zijn; een Meditteraanse platkop houtboorder. Gek op fruitbomen.
Cicade. De grote herrieschopper van zuid Spanje in de maanden juli tot september.
De blauwzwarte houtbij (Xylocopa violacea) is een insect uit de onderfamilie houtbijen (Xylocopinae). De soort lijkt op een grote vlieg, maar is een solitaire bij, een bij die geen nest kent met een koningin en werksters.
De blauwzwarte houtbij wordt twee tot bijna drie centimeter lang en is alleen al aan de grootte te herkennen. ook de kleur is opmerkelijk voor een bij; zwart met een sterk iriserende paarse glans. Met name in het zonlicht lijkt het insect eerder paars dan zwart van kleur, vooral de vleugels. Op de foto is deze kleur echter niet goed te zien. Het lichaam is vrij sterk behaard, vooral de poten, en de twee antennes hebben een duidelijke knik. Mannetjes zijn van vrouwtjes te onderscheiden door een lichter deel aan de bovenzijde van de antennes.
Bedankt voor je bezoek en je eventuele reactie.
Thanks for your visit and comment.
Gracias para tu visita.
Ik heb gisteren een uitzondelijke kever gefotografeerd. Kan ik deze naar jullie doorsturen op welk e-mailadres (ik woon in La Romana nabij Aspe) Graag antwoord aub
BeantwoordenVerwijderenMet dank