vrijdag 25 maart 2016

Thapsia villosa.

Eerst denk je aan berenklauw/engelwortel/venkelsoort...totdat je het blad ziet; klopt niks van. Speurwerk levert op dat dit een giftige plant is, die al vanaf de 3e eeuw ook medicinaal is gebruikt.

Hij kan wel tot 2 meter hoog worden, en de bloemen zijn een paradijs voor insecten. Maar de plant is giftig. Aanraken zorgt voor jeuk en zwelling.Alhoewel de oude genezers van de hele plant gebruikt maakten, is dit thans zeer af te raden in verband met haar giftigheid. De Catalaanse vissers gebruikten gif, gewonnen uit de wortels, om vissen te verdoven, zodat ze makkelijker te vangen waren. In vroegere eeuwen werd een gele kleurstof uit de bast van de wortels gewonnen en met het geel uit de bloemen werd in de 18e eeuw wol geverfd.

De huidige geneeskunde is vooral geïnteresseerd in de inhoudsstoffen, zoals terpenolides, die sterke "Serca inhibiting properties'' bevatten (Sarco Endoplasmic Reticulum CAlcium; deze ATPases bevinden zich in de spiercellen). Recent wetenschappelijk onderzoek richt zich met deze stofjes op behandeling van degeneratieve zenuwaandoeningen, zoals Alzheimer en Parkinson.

Bedankt voor je bezoek en je eventuele reactie.
Thanks for your visit and comment.
Gracias para tu visita.