donderdag 26 mei 2016

Parelhagedis.

De parelhagedis (Timon lepidus) is een hagedis die tot de familie echte hagedissen (Lacertidae) behoort. De hagedis komt voor op het Iberisch schiereiland, het verspreidingsgebied loopt zuidelijk in een smalle strook door tot in Italie.

De parelhagedis is een van de grootste Europese hagedissen en de grootste soort uit de familie echte hagedissen. De grotere mannetjes worden 70 tot 80 centimeter lang en de kleinere vrouwtjes worden tot 50 cm lang. Ik vermoed dat deze nog een jong was. De hagedis heeft een groene kleur waarbij vooral de mannetjes rijen blauwe vlekken aan de flanken hebben.  De parelhagedis eet voornamelijk insecten maar heeft ook wat grotere prooien op het menu staan. Voorbeelden zijn kleinere hagedissen, jonge vogels en andere kleine gewervelden, die actief worden bejaagd. Daarnaast worden ook wel plantendelen gegeten zoals fruit. Ze kunnen makkelijk in bomen klimmen en als ze bang worden kruipen ze in de grond of onder de rotsen.

Helaas kreeg ik niet de gelegenheid om hem in zijn geheel te fotograferen.

De poten laten hier mooi zien wat een spieren er zitten, hebben ze dan ook wel nodig als ze zo in bomen klimmen.
En dan kwam ik ook deze nog tegen, een hagedis maar welke heb ik nog niet kunnen vinden. Het opvallende is dat de voor en achterpoten in kleur verschillen.
Bedankt voor je bezoek en je eventuele reactie.
Thanks for your visit and comment.
Gracias para tu visita