donderdag 7 juli 2016

Vale Gieren.

Tijdens een autorit door de bergen bij Pontones (National Park Cazorla) zagen we een roofvogel vliegen. Ik de auto uit; camera in de aanslag en proberen hem in de vlucht te fotograferen........roept Nicole uit de auto,  dat er enkele vogels rechts neer dalen.....Ik rennend de heuvel op,  want er daalden daar tientallen Vale gieren neer. Boven gekomen, kon ik over de rand de gieren op kleine afstand zien staan wachten bij een dode geit. Na verloop van tijd vlogen ze 100 meter verder en bleven daar wachten. Ik wilde de gieren bij de maaltijd graag fotograferen maar ze wilden niet beginnen. Geen pottenkijkers gewenst! Na een tijdje wachten toch maar vertrokken.....
De Vale Gier (Gyps fulvus) is één van Europa's grootste (roof)vogels. Hij is 95 tot 110 cm lang en heeft een spanwijdte van 2,6 tot 2,8 m. 
Hij leeft van dode dieren (aaseter). Zijn voorkeur gaat uit naar spierweefsel en de ingewanden. Zijn kop en bek zijn speciaal gevormd om stukken vlees los te rukken. Zijn lange nek zonder pluimen laat hem toe tot diep in het kadaver te reiken. 
Merkwaardig genoeg heeft deze soort helemaal geen reuk, maar wel een uitstekend gezicht en gehoor. Een kadaver wordt opgespoord door de kraaien, waarna de vale gier dit onmiddellijk ziet aan hun abnormale vliegbewegingen. Het is de vale gier die als eerste gier aan het maal peuzelt. 
De vale gier staat bekend als de vriendelijkste en meest sociale van alle gieren. Paren blijven vaak hun hele leven bij elkaar. Het is zelfs mogelijk de dieren tam te maken.
Opvallend was, dat elke vogel een net iets andere kleur heeft; daaraan kun je ze onderscheiden


 Het gewicht van een volwassen exemplaar bedraagt 6,0 tot 11 kilogram. De vogel is hiermee een van de grootste vliegende vogels ter wereld. Anders dan bij arenden lijkt de kop klein, deze wordt in vlucht naar beneden gekromd. De vale gier is zandkleurig tot donkerbruin van kleur, de kop en de hals zijn wit, evenals de kraag tussen hals en lichaam. De slagpennen (de 'dragende' veren op de vleugels waarmee gevlogen wordt) en de staartveren zijn donkerder tot zwart. Jonge exemplaren hebben een bruine kraag en zijn donkerder van kleur.
De vleugels zijn lang en breed, de vleugelpennen doen in vlucht enigszins denken aan vingers. De poten zijn relatief kort. (bron:wikipedia)In de schaduw staan van een gier brengt geluk', dat weet elke bergbewoner. Nou, over ons - in de bescherming van een wand - vlogen tientallen! 

Machtig, zo'n grote vogel zo elegant zien zweven

De vale gier behoort tot de roofvogels maar is een aaseter die al vliegend zoekt naar karkassen van dieren (geiten, schapen, runderen o.a.)  Vale gieren foerageren in groepen, waarbij de dieren elkaar goed in de gaten houden. Als één gier voedsel vindt, vliegt de rest mee naar beneden. Boven ons en op de grond waren ca 100 gieren, heel indrukwekkend. Tijdens de maaltijd worden door de dominantste gier luid sissende geluiden gemaakt, de andere gieren reageren hierop met grommende geluiden.


Wachtend, tot we vertrekken
Pas op mijn teken......
Aanvalluu.......

Ho nou, ze zijn er nog!
Bedankt voor je bezoek en je eventuele reactie.
Thanks for your visit and comment.
Gracias para tu visita