donderdag 1 september 2016

Embalse de Tous en de Escalona

Iedereen die al wat langer in Spanje verblijft, weet dat er in de herfst soms enorme regenbuien kunnen vallen, die smalle rivieren binnen enkele uren kunnen veranderen in kolkende stromen en die alles meesleuren wat ze op hun weg tegenkomen. Iets dergelijks gebeurde op 19 en 20 oktober 1982. Op de eerste van deze twee dagen begon het in het oostelijke deel van Spanje te regenen en op veel plaatsen was na enkele uren al 100 mm gevallen. Vooral het bin­nenland van de provincie Valencia kreeg hoeveelheden van tot wel 500 mm te verwerken en de anders zo kalme rivier de Júcar groeide binnen korte tijd uit tot een woeste rivier. Het stuwmeer van Tous, dat bedoeld was om het water van de Júcar en al haar zijriviertjes op te vangen, kon in die tijd maximaal 80 hm3 water bevatten en binnen enkele uren zat het stuwmeer dan ook boordevol.
Als gevolg van uren van extreme regenval steeg het waterniveau in het stuwmeer van Tous tot grote hoogte en de stuwdam brak. De nabije dorpen werden overstroomd en het water zocht zijn weg tot het in de buurt van Cullera de zee bereikte. Er vielen tientallen doden.
Momenteel kan het nieuwe meer 340 hm3 water hebben maar of dat er ooit nog komt......? Bij 38 graden had deze bijeneter het ook moeilijk.........


Embalse de Escalona

Bedankt voor je bezoek en je eventuele reactie.
Thanks for your visit and comment.
Gracias para tu visita