donderdag 26 september 2024

Bijeneters. september 2024

De bijeneter.

Bijeneters leven vooral in warme delen van Europa, maar ook in Nederland zijn succesvol broedende bijeneters vastgesteld. Bijeneters eten insecten en zijn behendige vliegers. In de vlucht vangen ze grotere insecten, zoals libellen, bijen, wespen en andere vliegende insecten. Ze worden vooral aangetroffen bij steile wanden aan water; rivieren, plassen en meren, waar ze mogelijk een nesttunnel uitgraven in een steile wanden. Echter in Spanje vliegen ze overal waar maar insecten te vinden zijn.




Opvallend gekleurd met blauwe onderdelen, gele keel en rug, roodbruine bovendelen en zwarte oogstreep en vleugelachterrand. Tamelijk lange en licht omlaaggebogen snavel. Valt in de vlucht op door typische zweefvlucht en geluid. Met zijn spitse vleugels snijdt hij door de lucht. Opvallende staart met uitstekende middelste staartpennen. Heeft korte poten. Juveniel heeft een valere groene bovenzijde. In winterkleed veel valer.




In Europa
In Europa broeden bijeneters voornamelijk in de mediterrane, submediterrane en steppezones van Zuid- en Zuidoost-Europa, met de grootste populaties in Rusland, Spanje, Oekraïne en Turkije. De 21°C juli-isotherm wordt gezien als de grens aan de verspreiding.





Bedankt voor je bezoek en je eventuele reactie.

Thanks for your visit and comment.

Gracias para tu visita.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten