vrijdag 7 februari 2014

Zeemist.

...ook wel zeevlam genoemd, is plotseling van zee opkomende mist. Nou, dat was goed te zien vandaag. Bij ons was de temperatuur rond de 20 graden, en we dachten ''aan zee is het vast nog warmer''. Nou, niet dus. Zelfs 4 graden lager! Vanwege die mist.
 De mist komt op boven de zee, wanneer koude lucht over relatief warm zeewater stroomt, of wanneer warme lucht in aanraking komt, met een koude zee. Het geeft wel prachtige beelden.Een andere soort mist boven zee wordt arctische zeerook genoemd. Deze mistsoort ontstaat als zeer koude - vaak arctische lucht - boven relatief warm zeewater uitstroomt. Het is een ondiepe, onstabiele mistsoort, die overkomt als damp. Vaak is van schepen (of een hotel) alleen nog het gedeelte te zien, welk boven de damp uitsteekt.


Mist wordt gevormd wanneer lucht verzadigd is met water. Boven de zee kan dit al voorkomen bij een relatieve vochtigheidsgraad van minder dan 100%. Doordat fijne zeezout deeltjes erg effectief werken als een hygroskopische kern voor de vorming van mistdruppeltjes. Daarbij ontstaat een mengsel van water en zout met een verlaagde druppel oppervlaktespanning; dan vormt zich zeemist. Deze info is van Wikipedia.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten