donderdag 4 augustus 2016

De bron van de Rio Seguro.

Op weg van de Rio Mundo naar de oorsprong van de Rio Segura. Je rijdt door een prachtig, bergachtig natuurgebied welk de Sierra de Segura, Cazorla en Castril omvat. Een van de heel grote natuurparken van Spanje. Voor de natuurliefhebber al een belevenis; en voor de geoloog ook; want het gebied valt onder de Betische Cordilleren (Prebetic External Zone), die ontstaan zijn in de tijd van het Mezozoicum (ca. 250 mio jaar geleden).

De Río Segura (Latijn:Thader, Arabisch: War-Alabiat = Witte Rivier = Rio Blanco) ontspringt in de Sierra de Segura in een klein dorpje genaamd Fuente Segura, een deelgemeente van Santiago-Pontones in de Spaanse provincie Jaen in de regio Andalusie. Ze loopt door de provincies Jaen, Albacte, Murcia, en Alicante. Het totale stroomgebied strekt zich uit over 18.870 km².
Bij Fuente de Segura komt de rivier vanonder een natuurlijke karst-onderwatergrot omhoog. Ooit gevormd o.a. uit dolomiet uit het Krijt-tijdperk (145 – 65 mio jr.geleden), en mergel uit het Mioceen (23 – 5) mio. Ca. 1400 meter boven zeespiegel borrelt het water glashelder en sprookjesachtig uit de blauwe grot omhoog. Meestal heel zachtjes/rustig, maar er zijn tijden dat het bruist en eruit spuit. Helaas is deze foto niet optimaal maar geeft wel de kleur van de grot weer.
Van daar uit legt de rivier een 325 km lange weg af; en passeert Calasparra, Cieza, Murcia, Rojales, om uiteindelijk in de Mediterraanse Zee bij Guardamar de Segura in de provincie Alicante te eindigen. 
Bij de bron bevindt zich een kleine pick nick plaats, en je kijkt tegen het gebergte aan.
Rond 1990 was de Rio Seguro een van de meest vervuilde rivieren in Europa, als gevolg van de conservenindustrie en vervuiling door afval van dichtbevolkte gemeentes en landbouw. 2001 kwam de regionale regering na grote demonstraties in actie om deze vervuiling tegen te gaan. Grotendeels met EU-geld gesubsidieerd. Sinds 2010 is er van vervuiling geen sprake meer. Vanaf 2013 vind je zelfs otters en paling. In 2015 werd het Segura River Project finalist voor het 2016 EU Riverprize Award. Een van de meest vervuilde rivieren in Europa is nu een Spaanse rivier met de laagste vervuiling sinds 10 jaar. Een prachtprestatie.


Het sedimentair gesteente is met name van mariene oorsprong; veel rotsen/steenformaties zijn tussen de 250 – 10 miljoen jaar oud; ofwel ontstaan tijdens het Mesozoicum tot het Mioceen. Je kunt dus ook (mariene) fossielen aantreffen (dit gebied lag dus ONDER WATER), naast o.a. karst-formaties, gecarboneerde zeebodem (rots met ‘’gaten’’), kalksteen en mergel; o.a. ook uit de periode Trias – Jura 250 = 145 mio jaar geleden.


Karstgebergte (poreus, vaak met ondergrondse grotten, holen en opvangplaatsen voor water)
Omhoog-gestuwde mariene rotsplaten lijken net als een lawine het dorpje te verpletteren. Plaattectoniek en de vorming van de Alpen (ca. 8 mio jaar geleden) zorgden voor veel beweging; waardoor breuken, vouwen, en andere geologische formaties zich vormden.

Afgezien van de interessante rotsformaties is het ook qua landschap erg divers, met steeds weer totaal andere gebieden, soms dorpjes, kleine landbouw, of veehouderij en wisselende flora en fauna. Uniek, dat natuurgebied.

De tekst bij deze foto's is van mijn partner Nicole, die druk is met een studie geologie.
Bedankt voor je bezoek en je eventuele reactie.
Thanks for your visit and comment.
Gracias para tu visita