vrijdag 29 juni 2018

Sierra del Carche 2018.

In het Noordwesten van de regio Murcia tussen Jumilla en Yecla vind je het regionale natuurpark Sierra del Carche. Het hoogste punt in deze subbetische bergketen is de Madama op 1372 meter. Het park vormt onderdeel van het Natura 2000 netwerk en onderdeel v/h Natural Resource Management Plan sinds 2002. Geologische is het van grote waarde, met haar verschillende geologische formaties, ravijnen; maar de natuur biedt ook nog roofvogels, waaronder adelaars, en er kunnen ook dassen, wilde katten en marters voorkomen. Een aantal waardevolle plantensoorten zijn beschermd, evenals delen van het pijnbomenbos en het olm-eikenbos. Bekend is het gebied ook van nederzettingen uit de Bronze-tijd en de Iberische periode. Noordelijk v/h park zijn een paar Romeinse villa's gevonden, plus een aquaduct uit de 17e eeuw. Ook hier weer een paar sneeuw-opslagplaatsen (pozo de nieve) die dienden voor ijs in warme tijden. 


Het is eind juni dat we weer een bezoek brengen aan Sierra del Carche te Murcia. Er waren erg veel vlinders en ander insecten, de natuur was erg groen gezien de vele regen van het voorjaar, maar nu zal het weer lang droog blijven. Er was redelijk wat wind daar boven (ca. 1350 meter hoogte), lastig om de vlinders in rust te kunnen vastleggen.

De kardinaalsmantel is een vlinder uit de familie Nymphalidae, de vossen, parelmoervlinders en weerschijnvlinders. De vlinder komt in Zuid-Europa algemeen voor op droge graslanden en steppe. De vliegtijd is van mei tot en met augustus. (Wikipedia)

Gonepteryx cleopatra, het mannetje van de Cleopatra heeft echter oranje vlekken op de bovenzijde van de voorvleugel. Net als bij de citroenvlinder is er sprake van een geslachtsdimorfie, het vrouwtje is vrijwel geheel wit, en lijkt daardoor extra veel op de citroenvlinder.


oranje Luzernevlinder?


Onderaan de Sierra vind je de meest belangrijke inlandse zout-saline v/d regio met haar zoutdiapier (= zoutcaverne). Dat is een grote, brede paddenstoelvormige structuur in de ondergrond, die vnl. uit zout bestaat.  

Mylabris quadripunctata is een kever uit de familie oliekevers. Er is nog geen Nederlandse naam voor deze soort, die niet voorkomt in Nederland en België. WikipediaBedankt voor je bezoek en je eventuele reactie.

Thanks for your visit and comment.

Gracias para tu visita

Geen opmerkingen:

Een reactie posten