zaterdag 13 juli 2019

Sierra Espadán

Na ons bezoek aan het nationaal park "Sierra Calderona gingen we richting onze overnachtings B&B in Jerica, welke tussen Het park Calderon en Espadán  in ligt.
Vanuit Jerica is Sierra Espadan  (National Park sinds 1998) vlakbij: bekend om zijn kurkeiken o.a.
We gaan eerst naar de geheimtip van de B&B host; naar een ongerept stukje ''Sprookjesbos'' met oude bomen.  Je moet het maar weten te vinden...
Bijzonder; machtig stukje bos, hadden we zelf nooit gevonden
Kurkeiken worden pas na 35 jaar geoogst, en daarna om de 8-12 jaar...Na 50 jaar levert ie het beste kurk. Aldus andere blogs en o.a. Wikipedia. In Spanje gebeurt dit m.n. in Andalusië en Extremadura, en op kleinere schaal ook in de regio Valencia, in het natuurpark Sierra de Espadán.
Prachtig, die kleuren in het Sprookjesbos!
en betoverend
Hoe ouder, hoe beter de kwaliteit kurk, maar vooral indrukwekkende boom
Je kunt je voorstellen, dat hier 's avonds elfjes en kabouters rondlopen...

Diep weggestopt in een verborgen dalletje. Wat een tip!

En natuurlijk had Nic weer grillige rotsformaties gezien

Niet bepaald een luxe breed pad, maar met onze goede auto (en chauffeur vult Nic aan) geen punt, Maar ze was opgelucht, toen we weer een ''normale'' weg onder onze banden hadden. 

Mooi ruig
Van Ain naar Eslida  rechts van ons een ruine van het Castell de Benali, aan de voet v/d Pico Espada in de ravijn Barranc de la Caritat. Door Jaume I werd dit fort uit de Arabische tijd heroverd in 1238


Rotsformaties, vnl. uit Trias (o.a. dinotijd, maar hier kwamen ze net niet... en fossielen zijn er nauwelijks te vinden; o.a. door opstuwing werden fossielen in gesteentes gecrushd), je vindt er ook grotten/holen met stalagmieten/stalagtieten, o.a. in Covatilla.

Eslida (daar zijn o.a. offer-resten gevonden i/d Cueva de l'Oret uit de Bronze-tijd (je ziet het v/d weg, maar het is niet toegankelijk)  https://es.wikipedia.org/wiki/Eslida. Vanuit het dal stijgen we weer razendsnel omhoog...machtig! Bedankt voor je bezoek en je eventuele reactie.
Thanks for your visit and comment.
Gracias para tu visita

1 opmerking:

  1. Nou... dat oude sprookjesbos heb je echt wel weten te vinden zeg.
    Zo heeee....... wat onwijs mooi om te zien en het leek me dan ook geweldig om daar te wandelen. Je foto's zijn trouwens ook echt heel mooi, helder en scherp en hebben ook echt een hoog genietgehalte en uitstraling. Die grillige rotsformaties die Nic zag zijn ook echt indrukwekkend. Maar ook dat restant van het kasteel vind ik geweldig om te zien. Wat een mooie plaatsen bezoeken jullie zeg! Geweldig gewoon.

    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen