zondag 1 september 2019

Geologie Park Chera-Sot de Chera (1)

En weer gaan we naar een prachtig park: het 1e geologiepark (Chera) in Valencia (en 1 v/d 4 in Spanje); via Almansa - Cofrentes - Ayora (vanaf hier wordt het landschap mooi) naar Chera...
http://www.requena.es/en/content/natural-park-chera-sot-cheraEen klein ‘’museum’’ in Sot de Chera...Dicht. Wij bij de gemeente vragen ‘’koffiepauze’’...Dat doen wij ook, en wat later komen we terug. De gemeente-werkster vond ons zo enthousiast, we spraken goed Spaans, dus ze gaf ons te sleutel ‘’ga zelf maar kijken’’! Een klein, kneuterig museumptje dan...1e verdieping 1 zaal. Platen aan de muur met uitleg v/d geschiedenis/ontstaan van dit gebied. Kleine vitrines met wat fossielen. We hadden wel van alles mee kunnen nemen wat niet i/d vitrines lag! Maar zo zijn we uiteraard niet. Kijken, niet aanraken. Hebben we dan toch even - met medewerking v/d gemeente - mogen zien!

Fossielen!


In deze prachtige omgeving, gevormd door diepe ravijnen/hoge bergen, omgeven door vruchtbare dalen met landbouw, vind je een uniek landschap. Er zijn vele geologische attracties, zoals ‘’Graben’’ van Chera, het travertijn van Las Toscas en La Garita en de ‘’vouw’’ (= anticline fracture). 

Voor geologie liefhebbers is er veel te zien: het relief is het gevolg van enorme tectonische krachten (‘’vouwen’’ v/d alpen o.a.).  Kalkzandsteen (Jura/Krijt). En natuurlijk karstvorming (de ‘’gaten’’ resp. grotten); waar o.a. stalagmieten en stalagtieten te vinden zijn. 


Bedankt voor je bezoek en je eventuele reactie.
Thanks for your visit and comment.
Gracias para tu visita


1 opmerking:

 1. Hoi Joost en Nicol,
  die bergen en uitzichten zijn werkelijk prachtig om te zien maar.......
  ik ben gek op artefacten en die zie ik hier ook . Geweldig wat er gevonden is. Jammer dat je daar niet meer mag graven want dan had ik toch gekomen whahahahahaha....
  Ik wens jullie nog een hele fijne zondag.
  Lieve groet, Helma

  BeantwoordenVerwijderen