dinsdag 13 augustus 2019

Junikever en neushoornkever.

In de maand juni vond ik deze kever op ons terras, de Junikever (Amphimallon solstitiale) is het kleinere broertje van de meikever en bereikt een grootte van 1,4 cm tot 1,8 cm. De junikever is over het volledige lichaam behaard . Hij heeft oranjebruine tot geelbruine dekschilden.


 De larven van de junikever worden engerlingen genoemd, net zoals de larven van de rozenkever, sallandkever en meikever. Uiterlijk zien alle engerlingen er hetzelfde uit, met name gekrulde, witte larven met een grijs achterste en poten. De engerling van de junikever heeft een ontwikkelingscyclus van twee jaar.
De neushoornkever (Oryctes nasicornis) is een kever uit de familie bladsprietkevers (Scarabaeidae) en de onderfamilie Dynastinae. De neushoornkever dankt zijn naam aan de relatief grote hoornachtige stekel op de kop van de mannetjes. Deze verharde 'hoorn' wordt gebruikt om concurrenten omver te duwen en dient niet ter verdediging.

De kever is één van de weinige soorten uit de groep van de Dynastinae die voorkomt tot in noordelijk Europa. Met een totale lichaamslengte van ongeveer 4 centimeter is de neushoornkever de grootste Europese soort. De soort heeft zich weten te handhaven door gebruik te maken van plantaardige afvalhopen waarin de larven leven. Door de broei wordt de omgevingstemperatuur van de larven verhoogd zodat ze zich sneller kunnen ontwikkelen. Het vrouwtje heeft geen neushoorn. De ontwikkelingsduur van de larve is afhankelijk van de omgevingsomstandigheden en duurt ongeveer drie tot vijf jaar, dan leeft hij/zij enkele dagen alleen om te paren.



Bedankt voor je bezoek en je eventuele reactie.
Thanks for your visit and comment.
Gracias para tu visita

1 opmerking:

  1. Hoi Joost en Nicol,
    nooit geweten dat er ook nog een junikever bestond. Ik heb in juni ook wel eens deze kevers gezien maar dacht dan altijd dat het verlate exemplaren van de mei waren!!!!!
    Die neushoornkever is echt bijzonder mooi gefootgrafeerd en ook bijzonder interessant. Leuke en ook echt mooie duidelijke foto's heb je hiervan gemaakt :-)

    Groetjes,
    Helma

    BeantwoordenVerwijderen