vrijdag 11 oktober 2019

Mierenleeuwen......

Mierenleeuwen......wie bedenkt er zo'n naam voor een insect? Deze juffer??( geen juffer dus.....) zat  bij ons tegen de muur, dacht eerst het is een meer potig insect maar van dichtbij had het kleine oogjes zoals een juffer, het had twee paar vleugels, in ruste tegen het lijf en twee stevige antennes. Na lang zoeken een plaatje van deze insect gevonden op internet.De familie: Mierenleeuwen (Myrmeleontidae) zijn een familie van insecten die behoren tot de orde netvleugeligen (Neuroptera). 
Mierenleeuwen zijn een vrij kleine en relatief uniforme groep; de volwassen exemplaren van de verschillende soorten hebben een vergelijkbare lichaamsbouw en ook de levenswijze komt sterk overeen. Er zijn ongeveer 2000 verschillende mierenleeuwen beschreven die verspreid over de gehele wereld voorkomen. Veel mierenleeuwen leven in tropische en subtropische gebieden maar sommige soorten komen voor in meer gematigde streken zoals noordelijk Europa.


Close up van de kop, helaas kon ik geen nwe scherpere foto's meer maken, zijn geduld was op. 

Mierenleeuwen danken hun naam aan de roofzuchtige larven die gespecialiseerd zijn in het vangen van bodembewonende insecten. Ze maken vooral mieren buit maar ook andere kleine diertjes worden gevangen met behulp van een zelfgegraven valkuiltje. De volwassen dieren of imagines daarentegen leven niet van mieren maar van vliegende insecten of plantensappen. Ze lijken wat betreft uiterlijk op een kruising tussen een gaasvlieg en een waterjuffer. Volwassen mierenleeuwen worden wel mierenleeuwjuffers genoemd en zijn te herkennen aan de lange en vrij dikke antennes die aan het einde naar de buitenzijde gekromd zijn en doen denken aan een hockeystick.

Bedankt voor je bezoek en je eventuele reactie.
Thanks for your visit and comment.

Gracias para tu visita

1 opmerking:

 1. Wat een bijzonder insect is dit zeg!
  Lijkt door die ogen inderdaad wel wat op een juffertje hihi.....
  Grappig om deze ook eens te zien en ook een mooie beschrijving erbij.
  Je foto's mogen er ook zijn Joost :-)
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen