vrijdag 29 november 2019

El Hondo november 2019.

In November 2019 bezochten we weer het Nationaal Park El Hondo bij Elche. We hadden geluk, ondanks de wind toch een paar redelijke foto's, maar ook een ijsvogeltje zagen we druk doende te vissen, helaas zijn die foto's niet scherp geworden.

De purperkoet (Porphyrio porphyrio) is een vogel uit de familie van de rallen, koeten en waterhoentjes (Rallidae). De vogel komt in Europa slechts voor in Spanje, Portugal en op Sardinië. In Nederland en België is de soort niet als wild waargenomen. Purperkoeten zijn standvogels.


De meerkoet (Fulica atra) behoort tot de familie van de rallen, koeten en waterhoentjes (Rallidae) en het geslacht koeten (Fulica).

Bergeenden. De bergeend is vooral een kustbewoner. Hij broedt in holen en voedt zich met (week)diertjes uit zachte slikbodems. De soort vertoont zich ook als broedvogel steeds vaker in het binnenland, langs de grote rivieren en andere slikrijke gebieden. Hier in het Nationaal park voelen ze zich helemaal thuis in de ondiepe wateren.

De slobeend (Spatula clypeata) is een grondeleend uit de familie van de eendachtigen (Anatidae). De vogel heeft een groot verspreidingsgebied in Noord-Amerika, noordelijk Azië en Europa.

In Spanje is hij een wintergast. De slobeend heeft een snavel met een spatelvorm die het slobberen van kroos en waterdiertjes een stuk efficiënter maakt. Slobeenden leven in de laaggelegen, natte gebieden in het gematigd klimaatgebied, en mede door hun voorkeur voor plantaardig voedsel behoren ze tot de (secundaire) weidevogels.
Beide geslachten hebben een opvallende grote spatelvormige snavel. Het mannetje heeft een groene kop, een witte borst, roodbruine flanken, lichtblauwe voorvleugels en gele ogen. Het vrouwtje is bruin en met een groene vleugelspiegel en blauwe schouders.

Bedankt voor je bezoek en je eventuele reactie.
Thanks for your visit and comment.
Gracias para tu visita

1 opmerking:

 1. Hoi Joost,
  wat apart om een purperkoet te zien. Ik kende deze dus niet maar nu wel. Weer wat geleerd. Je kon deze mooi van dichtbij fotograferen. Ook je Flamingo's zijn super al schrijf je daar niet over. In Nederland kan je ze enkele keren zien maar wij waren er nooit op tijd bij en als dat wel zo was stonden ze natuurlijk mijlenver uit de kust!
  Prachtig om de slobeenden te zien. Hier zijn het ook wintergasten en ik vind ze erg grappig met die brede snavels. Bergeenden zijn er ook genoeg en ook bij jullie zie ik wel Leuk om je panoramafoto's weer te zien :-)

  Groetjes,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen