vrijdag 4 december 2020

Embalse Alfonso XIII

 

Op weg naar Embalse Alfonso XIII
....kwamen we langs de Embalse Carcabo...die echter niet toegankelijk was voor bezoek; wel was de omgeving prachtig

En de weg vervolgend, vonden we een verwijzing naar het Complejo Karstico. Het bleek om Los Losares te gaan in het relief v/d ravijn los Almadenes; resultaat van geologische processen v/d Betische Cordilleren; met materialen zoals dolomiet en kalksteen, beiden gevoelig voor erosie.  Het karstlandschap bevat grotten (2 ervan Werelderfgoed z/toegang) m/prehistorische wandschilderijen en kloven, helaas konden we die dus niet zien....
Wat is karst? Kalksteen is sedimentair gesteente dat ontstaat door de opeenhoping van (kalkhoudende) stoffelijke overblijfselen van in zee levende organismen zoals zeedieren, schelpen, koralen. Karst komt voor in streken, waar kalksteen a/d oppervlakte ligt, en door chemische verwering van m.n. zure eigenschappen van regenwater wordt aangetast.  Er vormen zich b.v. gaten, sinkholes, grotten en gangenstelsels.

Er is ook een kleine, verlaten marmermijn. Marmer is eigenlijk gemetamorfoseerd kalksteen, bestaande uit zeer puur calciumcarbonaat. Travertijn, marmer en graniet zijn natuurstenen, die gedurende miljoenen jaren onder druk zijn gevormd uit een of meer mineralen. Travertijn is ook een soort kalksteen, het zwavelgehalte in Tavertijn erodeert, waardoor gaten ontstaan (= karst). 

Er zijn prachtig landschappen, waarbij de rotsen vaak gaten/holen laten zien
En dan heb je ook nog dit....
Deze zone staat in de provincie Murcia bekend als een v/d grote Karst-zones; heel interessant voor de (amateur) geoloog, maar vooral gewoon mooi. (o.a.https://nl.wikipedia.org/wiki/Karst_(geografie)

En dan op naar Embalse Alfonso XIII

Deze embalse (stuwmeer) wordt gevoed door de rio Quipar/zijstroom van de rio Segura en bevindt zich in de gemeente Calasparra (bekend om haar rijstteelt)/Murcia, en strekt zich uit tot aan Cieza. Gebouwd werd dit rond 1915; en het kan ca. 223 hm3 bevatten (huidig niveau maar 14%!)
Een v/d kenmerken van dit stuwmeer is zijn groenachtige water 
De installatie van dit stuwmeer
De omgeving is prachtig, en we vonden een schitterende plek aan het water; vrij uitzicht, met schaduw onder een grote eucalyptusboom. 
prachtig om te zien, dus tafel, stoeltjes, koelboxen eruit en pick nicken...nou, muy mooi niet, want er kwamen direct 1,2,3 en meer wespen op het lekkers af. Potverdriedubbeltjes!....
Hoe mooi het uitzicht ook was, hoe lekker het briesje bij 31 graden en de schaduw, we waren genoodzaakt om het eten i/d auto op te peuzelen....









Bedankt voor je bezoek en je eventuele reactie.
Thanks for your visit and comment.
Gracias para tu visita.


3 opmerkingen:

  1. Hoi Joost en Nicol,
    wat een prachtige foto's laat je zien van die omgeving.
    Dit is echt genieten van het uitzicht en ik krijg de neiging om daar zo naar toe t gaan.
    Werkelijk fantastisch.
    Vraagje: Wat is dat groen aan die boom in foto 6???? Of is dat een boom die erachter staat (kan ik me haast niet voorstellen). Heel apart om te zien maar de omgeving op zich en de natuur daar is echt een p0lek als een parel. Echt onwijs mooi.

    Groetjes,
    Helma

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Helma, bijgaand de uitleg van de vergroeiing op foto 6, je ziet het hier in de bossen regelmatig.
      Deze misvorming wordt veroorzaakt door een schimmel, deze schimmel dringt met zijn schimmeldraden door tot in de cellen van de boom, waardoor ze worden aangemoedigd om zich sneller en kleiner voort te planten, vandaar deze bolformaties, heksenbezems of heksentransplantaten.
      Groetjes
      Joost

      Verwijderen
    2. Wat bijzonder zeg!
      Maar ook een heel fraai fenomeen om te zien.
      ik kon er mar niet achterkomen dus bedankt voor je uitleg.
      Groetjes, Helma

      Verwijderen