maandag 21 december 2020

Embalse Guadalest.


 Het stuwmeer van Guadalest is een stuwmeer bij het plaatsje El Castell de Guadalest in de Spaanse provincie Alicante. Het stuwmeer heeft een capaciteit van 12,99 hm³ en een wateroppervlakte van maximaal 86 ha. Het ontvangt zijn water voornamelijk uit de rivier Guadalest, die stroomafwaarts van het stuwmeer samenvloeit met de rivier Algar. De betonnen dam is 94 meter hoog en 236 meter lang met een overlaatcapaciteit van maximaal 400 m³/s . Het water wordt gebruikt voor drinkwatervoorziening en agrarische doeleinden in en rond Alfaz del Pi, Altea, Benidorm, Finestrat, Polop, La Nucîa en Villajoyosa.

De aanleg van de dam en het stuwmeer vonden plaats tussen 1953 and 1963. Na een periode van droogte was het stuwmeer in 2016 nog maar voor circa 15 procent gevuld. Door de vele neerslag in de winter van 2016/2017 werd dat volledig hersteld en ontstond de situatie dat men zelfs water moest doorlaten omdat de maximale capaciteit was bereikt. Volgens de regels van de Confederación Hidrografica del Jucar , die verantwoordelijk is voor het beheer van de stuwmeren, rivieren en stroompjes in dit gebied, mag het stuwmeer in oktober van elk jaar als voorzorg voor de verwachte regenperiode niet meer dan 9 miljoen kubieke meter bevatten, waardoor verdere doorlaat noodzakelijk kan zijn. Vanwege de droogteperiodes roept deze 'waterverspilling' veel protest op, alsmede de vraag om de berging van water in het gebied uit te breiden.Het bijna duizend jaar oude dorp is geheel gesitueerd rondom het kasteel. Het kasteel, simpelweg El Castell de Guadalest genaamd, is jarenlang een belangrijk verdedigingspunt geweest van de Moren tegen de Spanjaarden. Omdat Guadalest alleen via een uit de rotsen uitgehouwde ingang te bereiken was en het kasteel torens had die als een kraaiennest boven de rotsen uitstaken was het eenvoudig te verdedigen. Vanaf het begin van de zeventiende eeuw zwaaien de Spanjaarden de scepter in Guadalest.
Benidorm op de achtergrond aan het water....Ik wens al mijn bezoekers ondanks de vreemde tijd 

fijne feestdagen 

en vooral 

een heel gezond coronavrij 2021


Bedankt voor je bezoek en je eventuele reactie.
Thanks for your visit and comment.
Gracias para tu visita.

1 opmerking:

 1. Hallo Jost en Nicol,
  wat een mooie en ook aparte foto's zie ik hier.
  Vooral foto 8 vind ik heel bijzonder want op de rotsen zie je dan heel goed de gebouwtjes staan. Ecth heel bijzonder. Je uitzichten zijn ook prachtig weergegeven met dat mooie water. Maar.... je uitzichten over de dalen zijn werkelijk supermooi! Wat een genieten dan als je dit ent eigen ogen voor je ziet. Werkelijk prachtig om te zien.

  ik wens jullie een heel mooi uiteinde en een goed begin van 2021. Laten we hopen dat we in dit nieuwe jaar wat meer vrijheden zullen hebben en dat het virus onder controle wordt gebracht.

  Lieve groet, Henk en Helma

  BeantwoordenVerwijderen