vrijdag 26 juli 2013

Saffraan. Het Rode goud.

Het is bijna augustus.  Dit is het moment om ons saffraanveld  schoon te maken, te bemesten en voor de eerste keer water te geven deze zomer.  Saffraan houdt van warm weer en wil geen natte voeten, daarom hebben wij twee jaar geleden 500 bollen op een diepte van 15 cm gepoot.  Saffraan is een specerij die gewonnen wordt uit de saffraankrokus (crocus sativus) Deze lijkt op onze krokus maar is het dus niet. Ca. 25 dagen vanaf half okt. kunnen elke ochtend een aantal bloemen geoogst worden om daarna zo snel mogelijk de drie rode stampertjes eruit te halen en deze te drogen.  Dat verwijderen van de stampertjes gebeurt in Spanje en in andere landen, meestal door de vrouwen uit de familie, die met veel plezier deze handarbeid doen, want het betekent inkomen. 1 kg kan wel 2500 Euro kosten.

 Spanje was  jaren geleden een grote producent van saffraan. Het wordt nog steeds gekweekt in La Mancha; er zijn er nu vele andere landen waar veel meer geproduceerd wordt zoals  Iran, Griekenland, Marokko en Afghanistan.  Wel komt de beste saffraan nog steeds uit Spanje, die ook  de grootste consument van deze specerij is, onder meer  wordt het in de paella gebruikt. Saffraan kweken is geen kunst, maar het wordt pas echt een duur gewas doordat het allemaal handarbeid is, ook bloeit de krokus maar een maal per jaar. Voor een kilo saffraan heb je 400.000 bloemen nodig. Wij hadden vorig jaar 2154 bloemen.

 Hier zijn de rode stampertjes zichtbaar.
 Het drogen van de saffraan in de Spaanse zon. Deel van de oogst van vorig jaar.
Saffaan wordt onder meer toegepast in sauzen, rijst- en visgerechten, brooddeeg en desserts zoals ijs.
En ook de bijen hebben nog iets van de geplukte bloemen.