Het is bijna augustus.
Dit is het moment om ons saffraanveld
schoon te maken, te bemesten en voor de eerste keer water te geven deze
zomer. Saffraan houdt van warm weer en
wil geen natte voeten, daarom hebben wij twee jaar geleden 500 bollen op een
diepte van 15 cm gepoot. Saffraan is een
specerij die gewonnen wordt uit de saffraankrokus (crocus sativus) Deze lijkt
op onze krokus maar is het dus niet. Ca. 25 dagen vanaf half okt. kunnen elke ochtend een aantal bloemen geoogst worden om daarna zo snel mogelijk de drie rode stampertjes eruit te
halen en deze te drogen. Dat verwijderen
van de stampertjes gebeurt in Spanje en in andere landen, meestal door de vrouwen uit de familie, die met veel
plezier deze handarbeid doen, want het betekent inkomen. 1 kg kan wel 2500 Euro kosten.
Spanje was jaren geleden
een grote producent van saffraan. Het wordt nog steeds gekweekt in La Mancha; er zijn er nu vele andere landen waar veel
meer geproduceerd wordt zoals Iran,
Griekenland, Marokko en Afghanistan. Wel komt de beste saffraan nog steeds uit Spanje, die ook de grootste consument van deze specerij is,
onder meer wordt het in de paella
gebruikt. Saffraan kweken is geen kunst, maar het wordt pas echt een duur gewas
doordat het allemaal handarbeid is, ook bloeit de krokus maar een maal per
jaar. Voor een kilo saffraan heb je 400.000 bloemen nodig. Wij hadden vorig
jaar 2154 bloemen.
Hier zijn de rode stampertjes zichtbaar.
Het drogen van de saffraan in de Spaanse zon. Deel van de oogst van vorig jaar.
Saffaan wordt onder meer toegepast in sauzen, rijst- en
visgerechten, brooddeeg en desserts zoals ijs.
En ook de bijen hebben nog iets van de geplukte bloemen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten