woensdag 3 juli 2013

Spinnen.....


Spinnen; het is dat ze geen ADHD-tjes zijn en meestal rustig stil zitten voor de lens, maar veel mensen vinden ze maar eng. Zo hebben wij elk jaar een ''stalker'' (niet dezelfde natuurlijk), die terugkomt als je hem verplaatst. Zolang hij in de tuin is, prima, maar soms wil zo'n stalker net voor het woonkamerraam, daar waar Nicole zit, haar net weven. En dat vindt Nic niet zo gezellig.....
Araneus diadematus; ofwel de gewone kruisspin - een kleintje dus. Op haar rug staat een duidelijk kruis. Dit is de buikkant
Argiope lobata of wielwebspin: die zien we de afgelopen jaren als ''stalker''; ca. 2,5 cm (lijfje); het is een vrouwtje, want mannetjes zijn klein. Het net ziet er rommelig uit, niks keurig, met een karakteristieke zig-zag-band (soms gerafeld en jonge spinnetjes kunnen er ook nog niks van)
En dat is ze van dit jaar: argiope trifasciata - zwart/wit ipv bruin/creme. In juli paart ze, daarna wordt het mannetje opgevreten. De jongen huizen in een cocon en overwinteren; zij sterft dan. 
Dit bedoel ik nou. Een zootje. Het web dus. Men denkt dat de zig-zag of het wit van het net prooi aantrekt, rovers afschrikt of ervoor zorgt dat men niet per ongeluk in het net loopt en het kapot trekt. Er zal wel alles een beetje waar van zijn. Feit is, dat Nic haar voordat ze eitjes in de cocon legt, weg wil hebben. Want duizenden mini-spinnetjes gaat haar net iets te ver. Ook al zijn ze fotogeniek.