dinsdag 25 november 2014

Olijfolie - aceite de olivas 2014

Olijfolie 2014

De eerste pluk dit jaar is vroeger: op 24 november plukten we de eerste oogst van 70 kg; de rest moet nog verder rijpen. Binnen 24 uur moeten ze geperst worden, zo wordt de olie het best. Dus dinsdagmorgen vroeg sorteren, wassen en alles klaarzetten
Achter zie je de molen om de olijven te vermalen; zo krijg je de olie ook uit de pitten. Rechts staat een bak in een bak met warm water, daar komt de gemalen olijvenpulp in. In het midden de pers. Met een van de matjes (dit is er een die heeeeel veel olijfpulp kan bevatten door het randje)
De schoongemaakte olijven gaan in de molen
Pink is beautiful....olijven zijn vermalen tot pulp

En dat moet even mooi gemengd worden. Met een betonmixer....
En dan maar vullen; matje voor matje. Snel doorwerken, want de pulp houdt niet van zuurstof....
Netjes erin stoppen, anders wordt het bij het persen een zootje
Klaar! Persen maar
het druppelt gestaag door
Even tijd voor korte siesta....
Het vloeit en druppelt dat het een lieve lust is.....
En het gaat maar door
het vocht - uit vrucht en pitten, vloeit gestaag

En dat is wat er overblijft. Rotwerk. Matjes schoonspuiten. En het zijn er heel veel.
De rij lijkt eindeloos. Verstand op nul, en gewoon doorgaan. 
De matjes schoon? Dan aan een stang rijgen om te drogen, morgen worden ze met de compressor nog schoongeblazen; dan weer naar de kelder.  Alle benodigdheden en gereedschappen moeten ook schoongemaakt worden. En opbergen. Tijdelijk. Want over 2 weken gaat het zelfde riedeltje weer van voren af aan; want dan komt de 2e oogst! 
En dat is de voorlopige ''oogst''. Bovenin de olie, onderin het ''water''. E.e.a. moet even bezinken. Het water wordt weggegooid, en de olie gaat in een glazen pot, om 1-2 weken te bezinken. Dan wordt het afgevuld in flessen. Ik schat dat er ca. 7 - 8 liter olie overblijft. We zullen zien, hoeveel flessen geel-groen goud we dit jaar mogen vullen. 


Bedankt voor je bezoek en eventuele reactie.