zaterdag 15 november 2014

Valle Gallinera / Valle de Laguar / Valle d' Ebo

 Het Valle de Laguar/Valle d’Ebo is beroemd om de Barranco del Infierno (waar de moren een uniek, maar steil pad, alleen voor zeer ervaren wandelaars,  aanlegden); de vele vergezichten, waarbij je je waant in het land van Tolkien en waar vele aardgaten, grotten en schitterende rotsformaties te bewonderen zijn. De naam Vall de Laguar komt van het arabische Al Aqwar; ‘’de grotten’’.               
                                
Komend van Muro d'Alcoy, via Beniarres door het Valle de Gallinera

Deze eekhoorn wilde onze aandacht, hij bleef voor de auto maar heen en weer rennen. Iedere keer dat ik uit de auto kwam voor een foto was hij weg om weer terug te komen als ik weer in de auto was. Dus deze zijn door de voorruit genomen.

Kleine dorpjes, met maar een paar inwoners, maar oh zo beroemd in het voorjaar: het is namelijk HET KERSENDAL!
      Karst: een term die verwijst naar de oplossing van kalksteen in water. Het karstlandschap komt daar voor, waar kalksteen aan de oppervlakte ligt en aangetast wordrt door de chemische verwering via zuur regenwater. Hierdoor ontstaan  o.a. cenotes (waterholen Mexico), grotten en  karstdalen – zoals het Vall d’Ebo.                                 
Het landschap is indrukwekkend en staat bekend om zijn grotten. Ze worden gevormd door oplossing van kalksteen (calciet) in koolzuurhoudend water. Druipstenen komen daarbij veelvuldig voor: stalagmiten (grond) en stalagtieten (plafond); in sommige grotten stroomt nog steeds een rivier. Is de rivier verdwenen en de grot drooggevallen – zoals bij deze – dan noemt men dit een fossiele grot.
 Cova de Rull (op weg van Pego naar Vall d’Ebo) = Een prachtige karst-grot, met stalagtieten en stalagmieten; de geleide toer door dit ondergrondse paradijsje duurt ca. 20 minuten. Ooit per toeval in 1919 ontdekt door een boer, werd het in 1960 opengesteld voor publiek. Binnen de grot kun je niet alleen prachtige formaties bewonderen, maar ook hun kleur, o.a. door het mangaangehalte. De kolommen/zuilen (sommigen schitteren alsof ze diamantjes bevatten maar het zijn calciumkristallen), de vele figuren die tot de verbeelding spreken; prachtig! Helaas mag niet gefotografeerd worden, omdat door de opwarming het kwetsbare ecosysteem van deze grot beschadigd zal worden.

Foto van www.lavueltaalmundo.es
Machtig, deze bergformaties. Interessant gebied voor geologen en archeologen





Geen opmerkingen:

Een reactie posten