vrijdag 23 oktober 2020

Op weg naar embalse del Cenajo.

 Vulkaan Salmeron: een submariene vulkaan van ca. 24 mio jaar geleden, erupties tot ca. 5 mio jaar geleden. Omgeving zit vol met klei, mergel, gips uit Trias (200 – 250 mio jr)  De vulkaanrotsen stijgen uit over de klei en kalkzandsteen uit het Mioceen (20 – 5 mio jr), sedimenten zijn ca 5,6 mio oud. Laatste uitbarsting ca. 7,2 mio jaar geleden. Omgeving van de vulkaan is door aardverschuivingen ca. 10.000 jaar geleden gevormd; m.n. zee-sedimenten, sommige  van grote schoonheid, tevens zijn er veel mineralen zoals silica. (http://info.igme.es/ielig/documentacion/pt/pt093/documentos/d-pt093-02.pdf )

of je waant je in Maya-land....

Salmeron - Las Minas een gebied, bekend door winning van zwavel sinds de 11e eeuw: eerst door Arabieren, daarna Romeinen, 16 eeuw Orde van Santiago, vanaf 18e eeuw door het Koninkrijk;  in 1870 privatisering (gebied heet Las Minas (v/a de rijstvelden te zien) tot ca. 1960.    (http://dspace.umh.es/bitstream/11000/1519/3/azufre03%20segunda%20parte.pdf )  Was van groot commercieel belang voor Spanje/Europa...Vandaag dienen de hornos als schuilplaats voor de Cabra montés (berggeiten)tussen de Embalse de Cenajo  en Salmeron (een gedeelte v/h gebied is jachtterrein); De gips-kalkrijke zone is herbebost/begroeid na de mijnactiviteiten & bosbranden. 


Embalse de Cenajo   
Dit stuwmeer wordt gevoed door de Rio Seguro m/vulvermogen v/227 hm3, thans gevuld voor 51%, totale capaciteit 437 hm3 , https://es.wikipedia.org/wiki/Embalse_del_Cenajo



In het gebied tussen Embalse de Cenajo en Salmeron  is er veel bos, open weides; ideaal voor Cabras de montes, konijnen en vossen. Het gebied is weer herbebost na mijnactiviteiten en bosbranden.
Berggeiten, of cabras de Montana ....het leken reeen, maar nee, geiten!



De stad Lietor....tot aan de rand bebouwd...trots stijgt het boven de Rio Mundo uit; regio Albacete/provincie Castilla-La Mancha




Bedankt voor je bezoek en je eventuele reactie.
Thanks for your visit and comment.
Gracias para tu visita.

1 opmerking:

  1. Hoi Joost en Nicol,
    echt hele bijzondere foto's en dan bedoel ik eigenlijk die Pyramide daar in het landschap!@!!
    Bijzonder toch om t zien. Wel een mooi gebeid maar ook wel een beetje mysterieus :-)
    Stuwmeer mooi in beeld bracht en de berggeiten zijn echt top om te zien. Ook die stad van je laatste 3 foto's vind ik bijzonder om te zien en dat komt natuurlijk omdat ze zo dicht tegen het natuurgebied aanstaan.
    Een paar hele fraaie foto's en ook leerzaam :-)

    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen