Bijen zijn belangrijk voor de bestuiving van vele planten in de keten van al het menselijk voedsel. Zonder bijen heb ik geen courgette, meloenen, bessen, geen sinaasappelen of veel andere soorten groenten en fruit.
Wij zijn veel afhankelijker van bijen dan we ons realiseren. Honingbijen, wilde bijen en hommels bestuiven o.a. een groot deel van onze landbouwgewassen. Van de 100 gewassen die 90% van alle voedsel in de wereld leveren, wordt 70% bestoven door bijen. Meer als 4000 van de in Europa verbouwde groenterassen bestaan puur bij de gratie van deze harde werkers. Ze leven van de nectar uit de bloemen en van de pollen(stuifmeel)
Belangrijk is dat we minder gif gebruiken en alleen spuiten als het echt moet; in de late avond als de bijen niet meer vliegen. Bijen kunnen steken maar doen dat in het algemeen alleen als ze in gevaar zijn, dus laat ze met rust. Bijen zijn bruin met witte strepen, en wespen zijn meestal zwart met gele strepen. Wespen kunnen wel agressief zijn
Ook de wilde bijen leveren hun werk bij de bestuiving van bloemen.
Een bijenvolk bestaat uit werksters (de vrouwtjes), darren (mannetjes) en de koningin. De koningin is het middelpunt omdat zij de enige is die eitjes legt en dus voor het nageslacht zorgt.Geen enkel dier werkt zo hard voor ons als de bij. Een bij neemt per vlucht zo'n 30 mg nectar mee. In zijn leven is dat 3.6 gram nectar en daarvan blijft uiteindelijk 1.25 gram honing over.
De Mammoet wesp (megascolia maculata) komt ook hier in Spanje voor. Is ook een insect die voor bestuiving zorgt. Ze kunnen wel 6 cm groot worden. Ziet er wel gevaarlijk uit maar is totaal ongevaarlijk voor mensen. In tegenstelling tot bijen leeft deze wesp niet in een volk maar solitair.
Hier een bij met "zakjes"gevuld met stuifmeel van de saffraan.
(deel tekst van Greenpaece)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten