woensdag 13 november 2013

Olijfolie, het groene goud.

In 2011 besloten we om onze olijven zelf te gaan persen voor de olie, omdat we zagen wat er allemaal afgeleverd werd bij de grote oliemolens. Olijven moet je binnen 24 uur persen omdat anders de kwaliteit snel slechter wordt. De smaak van onze eigen olie bleek dan ook veel beter te zijn. Dit jaar hadden we veel minder oogst, maar toch voldoende om er een dagje aan te besteden. 
 Wij plukken de olijven met de hand.
 De meeste boeren en particulieren leggen al weken netten onder de bomen om maar niets verloren te laten gaan.
 Ook wordt er machinaal "geschud" .....heb je veel bomen dan is dit een goede oplossing.
 De oliemolen van Nicojo... Eerst worden de olijven gesorteerd en gewassen.
 Dan worden de olijven gemalen, want de olie zit in de pitten.....
 Na het vermalen moet de pasta gemixt en op ca. 27 graden gehouden worden zodat de olie eenvoudig te persen is.
 Dan netjes verdelen op de capachos (matjes), zodat bij  het persen de pasta niet teveel eruit loopt.

 Alle capachos zijn gevuld, nu kan er geperst worden.
 Spierballen!...
 Het water en de olie lopen in de emmer.
 Het mengsel gaat in de scheidingsbak waarna de olie en het water zich scheiden, olie drijft op water.
 Geduldig wachten tot alle olie eruit is.

 De eerste olie van deze dag.
 En dan het iets minder leuke werk.....schoonmaken.

En zo gaat de olie van 2013-2014 eruit zien als wij er klaar mee zijn.