dinsdag 11 juni 2013

Bananen.....

Een jaar geleden plantten wij een banaan, in de hoop dat hij bananen geeft. In de winter werd hij beschermd tegen de vorst. En daarna ging hij (of zij?) groeien. En plots, ongeveer 2 weken geleden, zagen we dat zich een bloemknop ging ontwikkelen!


De banaan is eenzaadlobbige plant,  behoort tot het geslacht Musa en is de grootste kruidachtige plant ter wereld. De plant bloeit maar een keer en sterft dan af. Onder de grond ontwikkelen zich nieuwe scheuten die dan normaal gesproken binnen drie jaar weer gaan bloeien.
Bananen komen niet zo vaak voor op het vasteland van Spanje omdat de luchtvochtigheid hier te laag is, maar met af en toe een "koude douche" wordt de banaan echt vrolijk.

 En hard dat ''het'' groeit!

3 dagen geleden begon de bloem zich een beetje te openen. En niks wachten tot het volgende stadium. Want wat we zagen was dit: kleine minibanaantjes komen eraan! En op dat minibanaantje zit een bloemknopje met een stampertje/meeldraden waar bijen op vliegen.Nu wachten op de volgende laag bananen, want dit is pas het begin!


Waarom zijn bananen krom.......?
Door de zwaartekracht gaat de bloemtros naar beneden hangen. De bananen willen naar boven blijven groeien. Als de trossteel ondersteund wordt zodat de trossteel toch recht overeind blijft, blijven de vruchten gewoon recht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten