De paarse morgenster wordt ook wel haverwortel, armeluis asperges, wilde schorseneren, oesterplant, boksbaard en keukenmeidenverdriet genoemd.
In de oudheid werd de plant ook als groente en in de geneeskunde gebruikt. De paarse morgenster wordt hoofdzakelijk als wortelgroente gegeten onder de naam haverwortel. De bladeren kunnen in salades worden verwerkt of op dezelfde manier als spinazie worden bereid. De zoet smakende, melksap bevattende wortel, waarvan de smaak aan oesters doet denken, is zeer voedzaam. De gekookte wortel zou goed zijn als lever en galblaas tonicum.
De naam morgenster is heel toepasselijk daar hij alleen in de ochtend bloeit bij mooi weer en om 12 uur sluit de bloem weer.
Pluizebol.....vruchtpluis.
de rechtop staande knop is een uitgebloeide bloem die zich ontwikkelt als vruchtpluis waar de zaden aan hangen welke zich in de wind verspreiden als de bij ons bekende paardenbloem.
Hier het verschil in grootte in vergelijking met de ons bekende paardenbloem.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten